YME STAMPPOTDAG

611 481 YME Projects & Contracts

ALPHEN AAN DEN RIJN – 16 maart 2020. Yme Projects & Contracts is vernoemd naar Yme Lukas Feitsma. Dit was mijn opa en verzetsheld gedurende WOII. Hij was zendamateur en hielp geallieerde vliegers die neergeschoten waren om terug te keren naar Engeland. Een man die respect had voor iedereen, open en eerlijk was, moest zijn hulp duur betalen. Yme Lukas Feitsma, een man die goed wilde doen, werd verraden. Op 16 maart 1942 werd hij opgepakt in zijn eigen huis. Maar voordat hij mee ging, at hij met zijn gezin nog snel stamppot andijvie. Bewijs hebben de Duitsers nooit gevonden maar hij werd wel meegenomen. Na alle ontberingen in concentratie- en werkkampen in Nederland, Polen en Duitsland kwam hij pas in 1945 weer thuis. Hij had het miraculeus overleefd. Hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen, heeft hij jaren later, éénmalig in een radioprogramma over zendamateurs, verteld.

Met de oprichting van Yme Projects & Contract stond het als een paal boven water dat één dag in het bijzonder in ere zou worden hersteld. Vanaf nu wordt 16 maart de YME STAMPPOTDAG.

Vanwege het COVID-19 virus kon de tweede YME STAMPPOTDAG in gezamenlijkheid niet doorgaan. Maar met de oproep om met het gezin (zoals Yme Lukas Feitsma dat in 1942 ook deed) van een lekkere stamppot te genieten gaven sommige genodigden gehoor (zie foto’s). Hiermee herdachten we de vrijheid die wij nu al weer 75 jaar beleven in nu een hele bijzondere periode.  In gedachten aan Yme Lukas Feitsma nodig ik iedereen uit om juist ook in deze tijd klaar te staan voor elkaar en elkaar te helpen waar dat kan.